Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés középpontjába. Elsőre nem feltétlenül tűnik csábítónak egy temetkezési hely egy kellemes délutáni sétához, de mindenkit magával ragad az atmoszféra, aki megpillantja a különleges síremlékek eklektikus sorát.

A temetőt, amely ma műemlékileg védett besorolásnak örvend, az 1770-es években nyitották meg, de nem ez volt a település első sírkertje. Egyaránt szolgál katolikusok és reformátusok végső nyughelyéül. 64 szív vagy ovális alakú sírkő lelhető fel a területen, ezek feltételezhetően valamikor a 19. század első felében keletkezhettek.


Sok helybéli monda, legenda és magyarázat kering a temető furcsa formáiról, de a legismertebbet talán Eötvös Károly vetette papírra “A balatoni út vége” című írásában:

“Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.”


A közben műemlékké nyilvánított temető sírjait az Országos Műemléki Felügyelőség restaurálta 1980-ban, de sajnos utána közülük többet megrongáltak, sőt el is loptak ismeretlen tettesek. A végső helyreállítási munkálatokat az önkormányzat végezte el a ’90-es évek végén, melyeknek során régi dokumentumok és anyakönyvi kivonatok alapján több nehezen olvasható felirat is megújulhatott.Fotók: balatonudvari.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Forrás tó, Vászoly

Vászoly egy apró, ám annál elbűvölőbb falu a Balaton-felvidéken Balatonfüred és Aszófő vonzáskörzetében. Né
Elolvasom