Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés középpontjába. Elsőre nem feltétlenül tűnik csábítónak egy temetkezési hely egy kellemes délutáni sétához, de mindenkit magával ragad az atmoszféra, aki megpillantja a különleges síremlékek eklektikus sorát.

A temetőt, amely ma műemlékileg védett besorolásnak örvend, az 1770-es években nyitották meg, de nem ez volt a település első sírkertje. Egyaránt szolgál katolikusok és reformátusok végső nyughelyéül. 64 szív vagy ovális alakú sírkő lelhető fel a területen, ezek feltételezhetően valamikor a 19. század első felében keletkezhettek.


Sok helybéli monda, legenda és magyarázat kering a temető furcsa formáiról, de a legismertebbet talán Eötvös Károly vetette papírra “A balatoni út vége” című írásában:

“Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.”


A közben műemlékké nyilvánított temető sírjait az Országos Műemléki Felügyelőség restaurálta 1980-ban, de sajnos utána közülük többet megrongáltak, sőt el is loptak ismeretlen tettesek. A végső helyreállítási munkálatokat az önkormányzat végezte el a ’90-es évek végén, melyeknek során régi dokumentumok és anyakönyvi kivonatok alapján több nehezen olvasható felirat is megújulhatott.Fotók: balatonudvari.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kis-Moszkva, Nagyvázsony

A szentkirályszabadjai szellemvárosról már írtunk korábban ennek a rovatnak a hasábjain, ezen a héten pedig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom