Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szűz Mária-kápolna, Lesenceistvánd

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szűz Mária-kápolna, Lesenceistvánd

Az Országos Kéktúra vonalán, Veszprém és Zala megye határán fekszik Lesenceistvánd a Dél-Bakony és a Balaton-felvidék sajátos találkozásánál, a Tapolcai-medence peremén. A nagyszerű földrajzi fekvéssel megáldott falu egyik éke az az elbűvölő kis kápolna, melyet a településhez tartozó Mária-hegyen emeltek a 19. század második felében és nevében is a Szent Szűz előtt tiszteleg.

A Lesenceistvánd fölé magasodó, Mária-hegyi kápolna építésének pontos idejét balladai homály fedi. Ami viszont ismert, az a helyi Sólyomi család által benyújtott 1867-es dokumentum, amelyben engedélyt kérnek egy kápolna létesítésére a hegyen. Ebből arra következtethetünk, hogy az épület az 1870-es években már állt.

Fotó: miserend.hu

Népi mendemondák, fantasztikus víziók egész csokra kapcsolódik az épülethez, pontosabban egy diófához, amely egykor annak helyén állhatott. A szőlő felett őrködő csőszöknek állítólag több alkalommal jelent meg Szűz Mária egy vakító fényáradat formájában az ominózus fánál.

Fotó: indafoto.hu

A csőszök a legenda szerint a diófára akasztották a Szent Szűz képét és valóságos kis Mária-kultusz alakult ki a kápolna későbbi helyén. A magaslatról csodálatos kilátás nyílik szinte a teljes Tapolcai-medencére, illetve a Balaton-felvidék legendás tanúhegyeinek sorára, egy keskeny csík erejéig pedig még a Balaton kékje is feltűnik a horizonton.


Fotó: Pálvölgyi Krisztina / turistamagazin.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen á
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig ész
Elolvasom