Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tatár-likak, Balatonkenese

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tatár-likak, Balatonkenese

A kenesei Tátorján tanösvény már szerepelt korábban a rovatunk hasábjain, de egyik állomásának látványosságai, a Soós-hegy löszös oldalába vájt mesterséges üregek történelmi, helytörténeti és régészeti relevanciájuknál fogva önmagukban is mindenképpen megérnek egy misét.

Czakó Gyula 1912-ben megjelent könyvében számol be a partfő déli, függőleges oldalába vájt lyukakról, melyekből nagyszerű kilátás tárul a Balatonra is. Ebben az írásban a szerző már Tatárlikakként hivatkozik a barlangokra, mely kifejezést a helyi, népi terminológiából kölcsönzi. Hogy emberek életvitelszerűen lakhattak itt, arról az itt fellelhető kemencék, ablakok, rudak és szögek tesznek tanúbizonyságot.


A különböző szakmai források álláspontja nem egységes a barlanglakások történetét illetően. Egyesek állítják, és persze a nevük is ezt sugallja, hogy a vájatok a tatárjárás idején kerültek a hegyoldalba, hogy a falu népének egy része itt lelhessen átmeneti menedékre a veszedelem elől. Mások szerint a török hódoltság idején létesültek bár hasonló célokból. Annyi bizonyos, hogy írásos adatok dokumentálták, hogy 1676 óta laknak családok a likakban.


Modernebb forrásokból és a falu kollektív emlékezetéből egyfajta szegénytelep képe rajzolódik ki illetve a falu lakossága a település nem kívánatos elemeit is ide “száműzte”. A kilenc mesterséges barlang közül az alsók egy kis felfelé mászással, míg a feljebb elhelyezkedők csak kizárólag kötéltechnikai eszközökkel közelíthetőek meg. Töröklikaknak is nevezik őket.


Fotók: WikipediaKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

A somogyi néphagyomány két fát is Patkó Bandi állítólagos betyár személyéhez kapcsol. Mára sajnos mindkét e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Veszprém és a tágabban értelmezett Balaton-felvidék egy röpke évig Európa Kulturális Fővárosaként funkcioná
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérbézsenyi törökvár, Fonyód

A török hódoltság viharos évtizedeinek számtalan nyoma fellelhető a Balaton közvetlen környezetében is. A f
Elolvasom