Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tihany rejtett kincsei (2. rész)

Bakancslistás helyek a Balaton körül –  Tihany rejtett kincsei (2. rész)

Múlt heti cikkünkben Tihany kevésbé nyilvánvaló értékeit vettük górcső alá. Vizsgálódásunk során azonban annyi kisebb érdekességbe botlottunk, hogy kénytelenek voltunk két részre osztani írásunkat. A Balaton híres félszigetén megbúvó kuriózumok ismertetését folytatjuk.


Gejzírkúp

A Belső-tótól olyan tíz percnyi sétával érhető el a tőle délre fekvő Aranyház gejzírkúp, amely vulkanikus működés hatására szakadhatott elő a felszínre. Nevét a kőzetén megtelepedett sárga moha inspirálta, amely a napfényben aranyló utóhatást kelt. Tövében kis barlang tátong, amely az örökmozgó gyerekek közkedvelt bunkija. Innen ellátni Aszófőig a dús lombkoronák felett.


Ciprián forrás

A felfedezőjéről, Halbik Ciprián Gáspár apátról elnevezett forrásról már Tihany alapítólevelében is olvasható említés. Eredetileg orosz szerzetesek vájták a hegyoldalba, akik a 12-13. század környékén élhettek itt, ezért a népi emlékezet Oroszkútként is szokta emlegetni. A település egyetlen látható, felszíni forrása az Óvár-hegy keleti oldalán helyezkedik el, a Barátlakásokhoz közel. Tiszta, iható vize miatt a kirándulók kedvencei közé tartozik.


Sajkod:

A félsziget nyüzsgő oldalának ellentétpárja a csendes, nyugodt Sajkodi-öböl, amelynek eldugott, kutyabarát strandja régóta favoritja az anti-szociálisabb lángosozóknak. A néhány utcából összeálló, aprócska üdülőtelep a Csúcs-hegy fás, erdős tövében húzódik, ahonnét árnyas bicikliút ível tovább a Balaton-part mentén a rengeteg szívébe.

Fotó: femina.hu


Belső-tó

Meglepő, de a Belső-tó kialakulása független a Balatontól. Egy kialudt vulkáni kráter telt meg esővízzel, ami aztán a súly alatt beszakadt, az agyagos talaj viszont nem engedte elszivárogni a felgyülemlett vízmennyiséget. A Balaton szintjénél 25 méterrel fekszik magasabban. Gazdag halfaunája miatt népszerű horgászhely. A tavat ölelő jellegzetes berek az 1970-es évek körül tűnt el teljesen a mesterséges haltelepítések hatására. Szerencsére mára az ökoszisztéma regenerálódni látszik, a partokat ismét kezdi beszőni a nádas.Kiemelt kép: funiq.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom