Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tihany rejtett kincsei (1. rész)

Bakancslistás helyek a Balaton körül –  Tihany rejtett kincsei (1. rész)

Nincs az a felnőtt, aki ne hallott volna már a tihanyi visszhangról, az apátságról vagy annak magaslatáról nyíló legendásan szép panorámáról. Tihany mindig is a régió, ha nem az ország, legpopulárisabb kirándulóhelyei közé tartozott, de arculatának mélyebb barázdái is akadnak. Ebben a cikkben a balatoni félsziget kevésbé ismert érdekességeit próbáltuk egy csokorba szedni.

Barátlakások

A tihanyi Óvár északi bazalttufa falába mesterségesen vájt üregek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kultúrtörténeti emlékét képezik. A Barlangkolostor néven is emlegetett képződményről keveset tudni, annyi azonban bizonyos, hogy egész Közép-Európa egyetlen épségben fennmaradt remetetelepe. Feltehetően a 11. században alakították ki a komplexumot I. András által ide telepített bazilita szerzetesek.


Kulső-tó

A külső-tó a tihanyi félszigetet alkotó egykori tűzhányó kráterének elmocsarasodott maradványa. A különleges geológia jellege és gazdag élővilága miatt fokozottan védett terület nem látogatható, de a környező magaslati pontok egyikéről, például az Őrtorony kilátóból, alaposan szemügyre veheti az ember.


Kálvária

A visszhang szomszédságában meghúzódó és IV. Károly nevét viselő bronzműves kálváriát az első világháború után építették közadakozásból. 1960-ban azonban politikai okokból lerombolták a Krisztus szenvedéseit megörökítő stációkat. A rendszerváltás után több kezdeményezés indult útjára a domboldal vallási emlékezetének helyreállítására, mely intézkedések végül a bürokrácia sodrófája alatt nyúltak hosszúra. A munkálatok 2012-ben végül befejeződtek, így a Kálvária ma már újra látogatható.


Őslevendulás

A Csúcs-hegy oldala minden június végén lilába borul. Elszórt mandulafák őrködnek a burjánzó levendulamezők felett. A nem mindennapi látvány és az átható, jellegzetes illat, nem csak a rovarokat, de a töltekezni vágyókat is magához vonzza. Az első Franciaországból importált magvakat korának neves gyógynövényszakértője, Bittera Gyula hintette el az 1920-as évek derekán.


Kiemelt kép: csaladiudules.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom