Bakancslistás helyek a Balaton körül – Töreki Tanösvény, Siófok

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Töreki Tanösvény, Siófok

A nyári siófoki pezsgés talán senki számára nem szorul bemutatásra és a város nyilvánvalóbb értékeit, például a víztornyot vagy az aranypartot is megtalálja mindenki magától. A déli part fővárosa mellett, a szántóföldek között húzódik azonban egy eldugott kis oázis, amely egy igazán családbarát programmal kecsegtet.

A Töreki tavak tanösvénye egy tíz tóból álló halastó rendszer, amelyet a Cinege-patak táplál és amely a környék egyetlen természetes Balatonba torkolló folyóvize. A mezőgazdasági területek között megbújó erdős sáv rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet, amelyet a túraút 12 állomása mutat be.Az ösvény végig természetvédelmi területen át vezet, körülbelül 9 km hosszú és 3 óra alatt kényelmesen bejárható, ami ideális kiránduló célponttá teszi kisgyerekes családok számára is. Emellett játszótér, valamint kialakított pihenő- és tűzrakóhelyek is rendelkezésre állnak.A mesterségesen duzzasztott tavak a félreesőbb, csendesebb helyeket preferáló horgászok nagy favoritja, de a térség igazi jelentősége madártani szempontból kiemelkedő. A legutóbbi jégkorszak alatt ugyanis vastag löszréteg képződött, amely a fokozottan védett gyurgyalag és a parti fecske otthonául is szolgál.

A tanösvény a 7-es főútról közelíthető meg legkönnyebben. Siófok és Balatonszéplak között, a 116-os kilométerkőnél térjünk le Siófok-Töreki felé, ahol lesz egy benzinkút és tulajdonképpen innen indul az útvonal.Fotók: szallas.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fe
Elolvasom