Bakancslistás helyek a Balaton körül – Töttöskáli templomrom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Töttöskáli templomrom

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik leggazdagabb tárháza, ha a látnivalókról van szó. Érdekességei között a kevésbé ismertek közé tartozik az aprócska, de annál festőibb templomrom a Szentbékkálla melletti Fekete-hegy oldalában.

A templom históriáját elég erős balladai homály lengi át, annyit tudunk, hogy Árpád-kori és ha minden igaz a 12-13. század környékén épülhetett, de bizonyos források említést tesznek egy 11. századi, egyenes pengéjű kardról is, amit itt találtak. A falut írásos emlék a 13. század végén említi először Thwtheus néven, de később Theutheus, Teutuskal, Thythews alakban is előfordul. A Kál végződés – mint megannyi környékbeli település esetében – feltehetően Kál horkára, a honfoglalás után itt megtelepedett nemzetségalapítóra utal, de valószínű, hogy a Töttös előtag is személynévből eredeztethető.

Fotó: funiq.hu

Töttöskál falvát kezdetben királyi udvarnokok lakták. 1341-ben került a veszprémi püspökség fennhatósága alá. 1531-ben török támadás érte, melynek következtében elnéptelenedett, majd újratelepült, de 1876-ban már ismét a romos jelzővel illetik egy leírásban.

Az egykori egyhajós templom maradványait mára már jócskán megrágta az enyészet és a gyomnövények is benőtték, de talán éppen emiatt nyújtja azt a lélegzetelállító, természetes látványt a pompás Balaton-felvidéki táj ölelésében, ami mentes minden giccstől.Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hetyei templomrom

A mai Ádánd település külterületén áll magányosan, a köznyelv által csak Törökhagyásként ismert templomrom.
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfő neve talán senki fülének nem idegen, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy története egésze
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörs és Almádi között, a Csere-hegy az otthona a Balaton-felvidék legelső kőkilátójának, amely pompás rá
Elolvasom