Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig északnyugati irányba magasodó Véndek-hegy spirituális ékköve. A szőlőhegy minikápolnáját helyi gazdák emeltették a 19. század második felében egy évvel a kiegyezés után.

A két vulkanikus kúpból összeálló hegy anyaga többnyire könnyed bazalttufa. A magasabb csúcs 255, míg a kisebb 229 méteres. Az utóbbin áll a négyszögletes alapú, téglasisakos harangláb, melyet 1868-ban építettek klasszicista stílusban. A bejárat a déli oldalon nyílik, az egyszerű, puritán kupolát pedig egy kettős kereszt díszíti.


A tornyot Szent Péter, valamint Szent Pál tiszteletére avatták fel. Valószínűleg tervezték további, igazi kápolnává történő bővítését, ám ez végül nem valósult meg. Első felújítását Bajnóczy György kezdeményezte 1984-ben a helyi bortermelőkkel, illetve a Tapolcai Városszépítő Egyesülettel karöltve.


A következő ismert renováció viszont csak 2011-ben esett meg ezúttal a Tanúhegyek Egyesület tagjainak jóvoltából, amely során az új festékrétegek mellett az idők során lepattogzott vakolat is pótlásra került és a harangláb környezetébe is virágokat ültettek az önkéntesek.

Fotók: mapio.net / Google Maps


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom