Bakancslistás helyek a Balaton körül – Zalaszántói sztúpa

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Zalaszántói sztúpa

Balatoni Barangoló – Zalaszántói sztúpa, Buddha békéje Keszthelytől fél órára

 

A Zalaszántói sztúpa a 316 méter magas Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben, Közép-Európa első buddhista szentélyeként. Elsőként különösen hangozhat, mit is keres itt egy hazánktól idegen vallású szentély, ám békére való törekvésben vallásuk erősen összekapcsolódik saját kultúránk törekvéseivel. A szentély 30 méter magas és 24 méter széles, az építmény formája a meditációs ülést mintázza.

A sztúpát Zalaszántó központjából közelíthetjük meg, érdemes autóval indulni, annak ellenére is, hogy nincs kitáblázva, hiszen a helyiek szívesen útba igazítanak! Az autót a hegy lábánál kell hagyni, ahonnan a panoráma már önmagáért beszél!

Felérve a sztúpa látványa ejt majd bámulatba, Az építményt körülvevő parkot Emberi Jogok Parkjának nevezték el, ahol a fák közé imazászlókat helyeztek el. A szentély belsejében nem csak az ereklyéket és a 24 méteres életfát őrizik, hanem a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját és tanításait is. Mivel Európában egyedülálló módon a kupolában helyezték az ereklyéket, a Zalaszántói sztúpa szent zarándokhellyé vált.

Ennek szellemében, igazán különleges élményben lehet részünk, ha ellátogatunk ide, vallási hovatartozástól függetlenül! A sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét és minden élőlényhez fűződő együttérzését, szeretetét jelképezi, és egyben a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.

 

 

Fotó: zala.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vulkán tanösvény, Mencshely

Mencshely déli végén, a Halom-hegy lábától indul a Vulkán tanösvény, amely amellett, hogy betekintést enged
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi - az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén - talán nem szorul külö
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörös Kápolna, Balatonboglár

A múlt heti cikkünkben a boglári Kék Kápolnát és annak szövevényes történetét vettük jobban szemügyre, visz
Elolvasom