Jobbak, tartósabbak, mégsem engedélyezettek a közúti forgalomban – mindent az utólagos autós LED izzókról

Ha valami, akkor az utólag beszerelt autós LED izzók témája egyértelműen megosztja az autós közösséget. A KöHÉM és a KRESZ alapján tompított fényszórókban közúti forgalomban egyértelműen tiltott termékek ennek ellenére sok szempontból lekörözik halogén versenytársaikat.

Kántor Gergővel, a Kocsiszaki.hu webáruház tulajdonosával jártuk körbe az autós LED izzók misztikumát, köztük az előnyeit és a jogszabályokba foglaltakat.

Szabályosak a LED izzók autókban? Röviden és tömören, nem. Tompított fényszóróknál csak a hivatalos E-jelzéssel ellátott termékek használhatók közúti forgalomban. Ha a rendőr igazoltatásnál ellenőrzi a fényszórókat, akkor ledes izzó esetében büntetést is kiszabhat a tulajdonosra.

„Sajnos az E-jelzés igénylése és megszerzése annyira bürokratikus és hosszadalmas folyamat, hogy a legtöbb LED gyártó nem bajlódik ennek a megszerzésével” – mondja Gergő, aki azt is kifejti, hogy az autós LED fényekkel szembeni ellenérzések az olcsó aliexpress-es termékek miatt alakultak ki sok-sok évvel ezelőtt. – „Ma már annyira profi LED izzókat lehet kapni, amelyek egyáltalán nem vakítanak el, és a használatuk ugyanolyan, ha nem biztonságosabb, mint a halogénoké.”

A Gergővel való beszélgetés közben megtudom, hogy webáruházukban a Novsight autós LED izzókat lehet kapni, amelyek fényévekkel lekörözik az említett olcsó, kínai termékeket és teljesen biztonságosak. Sőt, Gergő azt is megosztja velem, hogy néhány Novsight típus már az E-tanúsítvánnyal is rendelkezik. Pár éve az Osram egyik utólagos LED termékét is engedélyezték pár országban (köztük Németországban is) és néhány autótípusnál hivatalosan is engedélyezték. Tehát van némi pozitív elmozdulás a témakörben.

„Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a ledek előnyeit a halogénnal szemben, akkor egyértelműen az energiahatékonyságot, a nagyobb fényteljesítményt és a tartósságot mondanám. Mi a kaliforniai Novsight gyártmányait áruljuk, akik hihetetlen profi termékeket készítenek, fókuszált kialakítással, ami nem vakítja el a szembejövőket még éjszaka sem.”

A LED-ek sokkal kevesebb hőt termelnek működés közben, így energiatakarékosabbak, ami az akkumulátorra is sokkal kisebb terheléssel van. Ugyan beszerzési ára egy szettnek a 30-40 ezer forintot is elérheti, de mivel 10-szer tovább működnek, ezért egyszerű matekkal kiszámolhatjuk, hogy költséghatékonyabb is lenne az autósoknak ilyet választani.

„A modern autós LED-ek nemcsak biztonságosak, de por- és vízállók, hőelvezetésük pedig több mint biztonságos. Őszintén remélem, hogy a tompított fényszórókban is egyre több ledet lehet majd használni hamarosan, ahogy egyre népszerűbb lett a technológia más területeken az elmúlt években” – zárja le Gergő.

Kapcsolódó

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom