Madártani ritkaságot fényképeztek a Balatonon

Madártani ritkaságot fényképeztek a Balatonon

2020 mérlege meglehetősen pozitívan zárult a hazánkba tévedt ritka madárfajok tekintetében és 2021 legelső napján is mindjárt egy igencsak különleges faj képviselőjét, egy jeges búvárt kaptak lencsevégre a Balatonnál.

A képen látható jeges búvárt január 1-én figyelte meg Kurfis Ilona a Balatonon, Balatonvilágos közelében. A fajnak ez a 23. hazai előfordulása, számolt be Facebook oldalán a nem mindennapi hírről a birding.hu.

Ha az első nap ilyen jól kezdődik, 2021 nagyszerű madarász év kell, hogy legyen számunkra!

– zárták posztjukat

A jeges búvár

Ritka kóborló, mely a rokon fajokhoz hasonlóan elsősorban a téli időszakban kerülhet szem elé. A közelmúltban megszaporodott a faj megfigyeléseinek száma, ez valószínűleg nem a gyakoribb megjelenéssel, hanem a madarászok számának emelkedésével magyarázható. A két nálunk előforduló búvárfajtól elsősorban nagyobb mérete különbözteti meg. A hazánkban megjelenő egyedek védelme nem igényel speciális feladatokat a természetvédelem részéről.

Forrás: Youtube

Élőhelye, költése

Észak-Amerikában, Grönlandon és Izlandon költ. A nagy kiterjedésű és mély tavakat kedveli. A zavarásra érzékeny faj. Mind költőhelyükhöz, mind párjukhoz hűségesek, amelyek hosszú éveken át költhetnek ugyanazon a tavon. Fészkét szigetekre vagy a partra építi növényi anyagok felhasználásával, de néha csak egy mélyedést kapar a talajon. A rokon fajokhoz hasonlóan elsősorban halakkal táplálkozik, ebihalakat, rovarokat, rákokat és férgeket is fogyaszt.

Téli vendégek

A téliesre forduló időjárás egyre több északi vendéget terel hazánkba, így egyre több ragadozómadár tűnik fel a madarászok látcsövei segítségével. Szakemberek megfigyelése szerint teljesen megváltozott a darvak viselkedése. Ahogyan beszámoltunk, már szeptemberben megérkeztek a darvak a Hortobágyra, október elejére pedig már százezres nagyságrendben figyelték meg a madarakat a szakemberek. December elején ötvenezer madár éjszakázott a Fehér-tónál.

A nálunk telelő vadúd csapatok is többtízezres csapatokban láthatók országszerte, de ami a legérdekesebb, egy ritka, rövidcsőrű ludat is megfigyeltek, valamint legutóbb egy kis hattyú került lencsevégre.Forrás: berek.hu / birding.hu
Fotó: Kurfis Ilona
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom