Madártani ritkaságot fényképeztek a Balatonon

Madártani ritkaságot fényképeztek a Balatonon

2020 mérlege meglehetősen pozitívan zárult a hazánkba tévedt ritka madárfajok tekintetében és 2021 legelső napján is mindjárt egy igencsak különleges faj képviselőjét, egy jeges búvárt kaptak lencsevégre a Balatonnál.

A képen látható jeges búvárt január 1-én figyelte meg Kurfis Ilona a Balatonon, Balatonvilágos közelében. A fajnak ez a 23. hazai előfordulása, számolt be Facebook oldalán a nem mindennapi hírről a birding.hu.

Ha az első nap ilyen jól kezdődik, 2021 nagyszerű madarász év kell, hogy legyen számunkra!

– zárták posztjukat

A jeges búvár

Ritka kóborló, mely a rokon fajokhoz hasonlóan elsősorban a téli időszakban kerülhet szem elé. A közelmúltban megszaporodott a faj megfigyeléseinek száma, ez valószínűleg nem a gyakoribb megjelenéssel, hanem a madarászok számának emelkedésével magyarázható. A két nálunk előforduló búvárfajtól elsősorban nagyobb mérete különbözteti meg. A hazánkban megjelenő egyedek védelme nem igényel speciális feladatokat a természetvédelem részéről.

Forrás: Youtube

Élőhelye, költése

Észak-Amerikában, Grönlandon és Izlandon költ. A nagy kiterjedésű és mély tavakat kedveli. A zavarásra érzékeny faj. Mind költőhelyükhöz, mind párjukhoz hűségesek, amelyek hosszú éveken át költhetnek ugyanazon a tavon. Fészkét szigetekre vagy a partra építi növényi anyagok felhasználásával, de néha csak egy mélyedést kapar a talajon. A rokon fajokhoz hasonlóan elsősorban halakkal táplálkozik, ebihalakat, rovarokat, rákokat és férgeket is fogyaszt.

Téli vendégek

A téliesre forduló időjárás egyre több északi vendéget terel hazánkba, így egyre több ragadozómadár tűnik fel a madarászok látcsövei segítségével. Szakemberek megfigyelése szerint teljesen megváltozott a darvak viselkedése. Ahogyan beszámoltunk, már szeptemberben megérkeztek a darvak a Hortobágyra, október elejére pedig már százezres nagyságrendben figyelték meg a madarakat a szakemberek. December elején ötvenezer madár éjszakázott a Fehér-tónál.

A nálunk telelő vadúd csapatok is többtízezres csapatokban láthatók országszerte, de ami a legérdekesebb, egy ritka, rövidcsőrű ludat is megfigyeltek, valamint legutóbb egy kis hattyú került lencsevégre.Forrás: berek.hu / birding.hu
Fotó: Kurfis Ilona

Kapcsolódó

Megindul a bicikliút kiépítése Székesfehérvár és a Balaton között

Egy 26 kilométeres szakasz kialakításával kötnék össze Székesfehérvárt a Balatonnal, amely a lakott terület
Elolvasom

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Költözik Ördög Nóráék boltja Akarattyán a zsörtölődő szomszédok miatt

A népszerű műsorvezető és férje a Youtube csatornájukon számoltak be az elharapódzott viszonyról a helyiekk
Elolvasom