Mi a teendő állkapocsízületi problémák esetén? Hogyan kezelhető?

Mi a teendő állkapocsízületi problémák esetén? Hogyan kezelhető?

Napjainkban egyre gyakoribbak az állkapocsízületi panaszok, legtöbbször számításba sem vesszük, hogy a probléma oka ennek a szakasznak a diszfunkciója. Amennyiben rengeteg vizsgálaton járt már, de a negatív panaszok mégis fennállnak, olvasson tovább!

Milyen tünetekben nyilvánul meg? 

Az állkapocsízületi problémák legfőbb tünete a fülzúgás, fülcsengés, arcba sugárzó fájdalom, de előfordulhat migrénes, valamint halántékba, fejtetőbe sugárzó, illetve tarkótáji fejfájás. 

A panaszok igen sokfélék lehetnek, köztük megjelenhet például tompább, homályosabb látás, nyaki merevség, fogtáji, rágóízületi diszkomfortérzés, kattogó, ropogó hangok, nyelési, sőt beszélési nehézségek egyaránt. Segítséget jelenthet a CMC Déli Klinika egyéni gyógytorna kezelése, ugyanakkor fontos kikérni egy gnatológus véleményét is a terápia kapcsán. 

A különféle panaszok, melyek intő jelként felhívják a figyelmet egy esetleges állkapocsízületi rendellenességre, általában lassabban alakulnak ki. A szervezet ugyanis igyekszik a kompenzációra. Egy idő után azonban képtelen a nem optimális helyzet korrigálására, ezt pedig fájdalmak képében próbálja jelezni számunkra. 

Hajlamosító tényezők a mindennapokban

Számos hétköznapi elfoglaltság, egyszerű tevékenység fokozhatja az állkapocsízületi problémák megjelenési esélyét. Ilyen például a gyakori rágógumizás, a fogszorítás, fogcsikorgatás, állon támaszkodás. Ide sorolandó a rossz munkaergonómiai körülmény, amelybe beletartozik a nem megfelelő testtartás, rossz üléspozíció, nem ideális fejtartás. 

Összességében a mozgásszegény életmód erőteljes hajlamosító tényező, ahogyan a huzamosabb időn keresztüli fogászati kezelések, stresszes időszak egyaránt.

Amire kiemelten figyelhetünk, az a kedvezőbb munkaergonómiai környezet megteremtése, valamint a rendszeres mozgás, illetve stresszcsökkentő tevékenységek beemelése a mindennapokba. Ügyelni kell az optimális üléspozícióra, a megfelelő fejtartásra, a monitor ideális beállítására a kedvező magasságban. 

Fontos ugyanakkor egy specialista felkeresése, méghozzá egy gnatológus szakemberé, aki többféle terápiás megoldást is javasolhat. Köztük például sínkezelést, fogszabályozást, szájsebészeti beavatkozást. Leggyakrabban pedig a gyógytorna lehetősége is felmerül, mint konzervatív kezelési megoldás. 

Egyéni gyógytorna a fájdalmas panaszok enyhítésére

A gyógytornász elsőként állapotfelmérést végez, majd a leletek átnézése és az alapos kikérdezés után megkezdődhet a javasolt kezelési terv. A rossz szokások elhagyása kiemelten fontos a javulás érdekében, ezentúl néhány gyakorlat betanítására is sor kerül, mely bármikor alkalmazható, különösen a stresszesebb élethelyzetekben. 

A kezelés manuálisan történik a szájüregen belül és kívül. Célszerű heti rendszerességgel beiktatni, ugyanakkor rendkívül lényeges az együttműködés a terápia során, hiszen így érhető el a legjobb eredmény. 

Kapcsolódó

Hogyan járul hozzá egy személyes konferencia a szakmai fejlődésünkhöz?

A Covid miatti lezárások alaposan felforgatták a konferenciák világát is. A rendezvények jelentős része az
Elolvasom

7 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

Számtalan oka lehet annak, hogy a munkahelyünkön nap mint nap stresszt tapasztalunk: a velünk szemben támas
Elolvasom

Energiahatékony megoldások, melyeket nem csak az otthonunk esetében érdemes bevetni

Az energiahatékonyság széles körben ismert fogalom, a hétköznapokban mégis sokszor nem tűnik kézzelfoghatón
Elolvasom