Sétálva a borászatról – Olaszrizling tanösvény Csopak és Paloznak között

Sétálva a borászatról – Olaszrizling tanösvény Csopak és Paloznak között

Csopak és Paloznak önkormányzatának támogatásával 2006. tavaszán hozták létre az olaszrizling tanösvényt. A csopaki Petőfi Sándor utcától a paloznaki Tódi útig 12 darab ismertetőtábla mutatja be a Balaton-felvidék jellegzetes szőlőfajtáit.

 

– Ezen a vidéken a klasszikus vörös színű talaj kialakulását, a szőlőművelés fontosabb lépéseit, az ökológiai egyensúlyt befolyásoló tényezőket, a szüreti munkálatokat, a borvidék jellemzőit ismerhetik meg az emberek. Az egyedi népművészeti motívumokkal díszített táblák ismertető szövegét Tamás Jenő csopaki borász írta, a fotókat Tamás Ervin készítette – kezdi a tanösvény ismertetését Englert Dezső a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

Mint mondja, nemrégiben a Paloznaki Szőlőhegyi Egyesület úgy határozott, hogy nem vállalja tovább a Nagyhegyi út és a Pince sor útkarbantartását, melyet több mint tíz évig gondoztak. A tagság ezalatt „szépkorúvá” vált, időközben a munkálatok meghaladták az erejüket.

Ezentúl a Paloznaki Borklub gondozza az olaszrizling tanösvény paloznaki részét, míg a csopakit a Csopaki Sáner János Kertbarát Kör tagjai végzik. A két önkormányzatnak tizenhárom évvel ezelőtt az volt a célja, hogy az érdeklődőknek rövid tájékoztatást nyújtsanak a történelmi borvidék múltjáról és jelenéről, jellegzetes szőlőfajtáiról, a szőlőművelés fontos tudnivalóiról. Továbbá járuljanak hozzá a Balatonfüred-Csopak Borvidék, és ezen belül Csopak és Paloznak hírnevének fokozatos helyreállításához.

A sétálva tanulás és ismerkedés történelmi borvidékünkkel az egész térség fejlesztési programjához kapcsolódik. A másfél kilométer hosszú tanösvényen, minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az emberek a világ egyik legszebb táján sétálhatnak, szinte páratlan panorámában gyönyörködhetnek, miközben fontos tudnivalókat szereznek a szőlőművelésről és a borászatról.

Aki nem hiszi, járjon utána.

 

Forrás: veol.hu   Fotó: turistamagazin.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom