Tovább épül az M76-os Balatonszentgyörgynél

Búcsút inthetünk lassan a forgalmi dugóknak és kamion karavánoknak Balatonszentgyörgyön. Második szakaszukba léptek ugyanis az M76-os gyorsforgalmi út munkálatai, amely a 76-os számú főutat hivatott tehermentesíteni – írja a HelloVidék.

Tavaly elkészült az M76-os Balatonszentgyörgyöt és Holládot összekötő, 5,65 kilométeres déli szakasza, de megvan az M9-es Körmend és Zalaegerszeg közti, 28 kilométer hosszú nyomvonala is. Ez a tervek szerint része lesz majd az M9-es autópályának. Utóbbi tanulmányterve elkészült, miután lezajlott az erre kiírt közbeszerzési pályázat. Jelenleg is úgy tűnik, hogy a munkálatok előrehaladott állapotban vannak, annak ellenére, hogy a nyári szezonban igencsak megnövekedett a szakasz gépjármű forgalma.

Az M76-os gyorsforgalmi út összesen 34 kilométer hosszan és 2×2 sávon épül meg az M7-es és Zalaegerszeg között, ezzel bekapcsolva a zalai megyeszékhelyet az autópálya-rendszerbe. Az utat több ütemben építik. A balatonszentgyörgyi csomópontban aktuálisan az önkormányzat megbízásából történik munkavégzés.

Az M76-os gyorsforgalmi autóút első ütemét az M7 autópálya Hollád és Balatonszentgyörgy közötti csomópontjának az összekötése jelentette. Ezt az 5,65 kilométer hosszú szakaszt 2020. október 22-én forgalomba helyeztük. A második ütem a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres új nyomvonalat jelenti, ezen a rövid szakaszon összesen 11 hidat kell megépítünk, csomóponti csatlakozással a 76. számú főútra – tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a lapot.

Az M76-os autóút már átadott első és második üteméhez összesen 20 darab műtárgy kivitelezési feladata is hozzátartozik. A NIF Zrt. közölte, hogy a műtárgyak az út nyomvonalába eső, nevükben szereplő „akadályok” áthidalására épültek, illetve épülnek.

A még építés alatt lévő II. ütem területén sok közmű található, ezek közül a legjelentősebb egy 132 kilovoltos légvezetéket kiváltása volt, de két helyszínen nagy átmérőjű ivóvízvezetékeket is ki kellett váltani. A Balaton, Kis-Balaton, Zala-folyó közelsége miatt a talaj vizes, így a tervezés során jelentős figyelmet kellett szentelni a töltésalapozásnak, ezért a kivitelezés során a töltések alá kavicscölöpök készültek – közölte a lap kérdésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az M76 autóút II. ütemének szerződés szerinti befejezési határideje 2022. január 31-a. A tervek szerint ha a Zalaegerszeg-Körmend, illetve az M86-os Szombathelyt Körmenddel összekötő szakasz is elkészül, akkor egy nyugat-dunántúli gyorsforgalmi ív is kiépül majd. Ez utóbbi az M7-es autópálya balatonszentgyörgyi csomópontjától Zalaegerszegen, Körmenden, valamint Szombathelyen keresztül éri el Győrt. Addig azonban nem csak a kivitelezőknek, hanem az autósoknak is számos kihívással kell szembenézniük a területen.

A turisztikai szezonban a megnövekedett forgalomra tekintettel a tereléseket igyekszünk úgy ütemezni, szervezni, hogy az minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a közlekedők számára. A 76. számú főút korrekciójának építése miatt jelenleg a Sármellék felé vezető 76. számú főúti szakaszon van érvényben félpályás terelés, jelzőlámpás forgalomirányítás mellett. Ez egy kisebb forgalmú szakasz, így ott nem alakulnak ki jelentős torlódások. Ezen a szakaszon folyamatosan számítani kell terelésre, mivel autóút ún. végcsomópontját – amely egy körforgalom lesz – itt alakítják majd ki – vázolta az aktualitásokat a NIF Zrt.

Az építési munkák során azonban az egyéb helyszíneken is folyamatosan számítani kell terelésekre: ezekkel kapcsolatban a közlekedők türelmét kérik.Kapcsolódó

Keszthely: nem Manninger Jenő lehet az egyetlen polgármesterjelölt

Mégsem Manninger Jenő lehet az egyedüli polgármesterjelölt a keszthelyi időközi választáson június 26-án. -
Elolvasom

Nemzetközi programmal jön az idei Bondoró Fesztivál Kapolcson

Nemzetközi line-uppal jelentkezik a kapolcsi illetőségű Bondoró Fesztivál. Az idén negyedik alkalommal megr
Elolvasom

Újra BORTRIATLON Badacsonyban

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében és a borvidék borászainak aktív közreműködésével, a pa
Elolvasom