Tovább gyűrűzik a vita a siófoki obszervatórium körül

Tovább gyűrűzik a vita a siófoki obszervatórium körül

„Negyvennyolc éves vihar-előrejelzői, viharjelzői tapasztalataim alapján, riogatás nélkül kijelenthetem, hogy a Balaton térségében, a sajátos szélviszonyok következtében, egy hatékony és biztonságosan működő viharjelző szolgálat nélkül mindig fenyeget egy tömegszerencsétlenség veszélye”. Ezekkel a szavakkal reflektált a siófoki obszervatórium szomszédságába tervezett lakóingatlan ötletére dr. Bartha Imre, többszörös állami kitüntetéssel díjazott szakember, aki a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva igyekezett a potenciális veszélyekre felhívni a figyelmet.

“Az elkésett vagy túlbiztosított viharjelzések száma megemelkedhet, amely egyaránt káros és veszélyes a fürdőzőkre, a vízi sportokat kedvelőkre, a túra vitorlázókra, a tavat átúszó giga rendezvényekre, a nemzetközi hírű vitorlás versenyekre, csak úgy, mint a tó körül turizmusból élő vállalkozásokra” – nyilatkozta a szakember, majd kifejtette, hogy a modern műszerek érzékelése már annyira kifinomult, hogy a bemenő adatok tekintetében minimális pontatlanságok is súlyos problémákat eredményezhetnek:

” Ilyen adatbeli eltéréseket, nem várt ingadozásokat okozhat az obszervatórium közvetlen környezetének túlzott beépítése is. Veszélyezteti a mérések, a délies irányultságú vizuális észlelések pontosságát, és az adatbázis homogenitását” – tette hozzá dr. Bartha Imre.Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Megindul a bicikliút kiépítése Székesfehérvár és a Balaton között

Egy 26 kilométeres szakasz kialakításával kötnék össze Székesfehérvárt a Balatonnal, amely a lakott terület
Elolvasom

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Költözik Ördög Nóráék boltja Akarattyán a zsörtölődő szomszédok miatt

A népszerű műsorvezető és férje a Youtube csatornájukon számoltak be az elharapódzott viszonyról a helyiekk
Elolvasom