Totális siker volt az ország legnagyobb borkóstolója
2015.11.30
Az idén is hagyományos módon, hazai származású és elmagyarosodott borok kóstolgatásával tisztelegtek az öt éve elhunyt dr. Bakonyi Károly emléke előtt Keszthelyen a 100 Hungarikum Borsmustrán.

A jeles nemesítő biztosan jóleső érzéssel nyugtázta a nagy túlvilági szőlőmezőkről visszanézve, hogy milyen sok kedvelője van az önállóan, vagy munkatársaival közösen létrehozott klónoknak, fajtáknak, köztük a Cserszegi fűszeresnek, Nektárnak, Pátriának, Valentinnak, Magyar rizlingnek, Rozáliának, Messiásnak, Bendegúznak, Szenátornak, Édennek. Talán még irigykedett is egy kicsit, hogy ő maga már nem figyelheti, hogyan alakul a sorsuk, milyen borokat ad az idősödő tőkéken nevelt szőlőjük.

 

A Goldmark Művelődési Központ, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék és a Da Bibere Zalai Borlovagrend hatodik alkalommal megtartott közös programján Csengei Ágota, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a városból, környékéről és az ország távoli vidékeiről is érkezett borkedvelőket. Mint elmondta, a keretek a korábbiakhoz képest annyit változtak, hogy az ország minden borvidékét reprezentáló borválogatáson túl négy pincészet "személyesen" is bekapcsolódott a munkába.

A balatongyöröki Áldos Pince Messiás, Bendegúz, Turul, Szenátor, Éden és Regnum cuvée borát kínálta. A keszthelyi Georgikon Pincészet kínálatában Corvinus, Cserszegi fűszeres, Korona, Messiás, Nektár, Pátria, Rozália és Muskotály cuvée szerepelt. A balatonfüredi Koczor Pincészet Aenigma, Floridus, Magyar rizling, Olaszrizling és Rozália borokat hozott, egyesektől több évjáratot is. A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Déli dőlő cuvée, Irsai Olivér, Kadarka borát és Tokaji Furmint pezsgőjét kóstoltatta.
A többi bort az idén is a keszthelyi Pampetrics borkereskedés biztosította, a lebonyolítást, kínálást pedig a helyi vendéglátóipari iskola diákjai és az egyetem szőlővel, borral foglalkozó duális képzésén résztvevő hallgatók segítették.

 

A rendezvényt az önkormányzat nevében köszöntő Ruzsics Ferenc polgármester, illetve az egyetem és a borlovagrend képviseletében megnyitó Szabó István professzor örömmel üdvözölte, hogy a városban időről-időre rendeznek ilyen programokat, amik egyszerre szolgálják a borkultúra terjesztését, fejlesztését, ugyanakkor kellemes időtöltésre is lehetőséget adnak. Különösen jelentős dolog ez Keszthelyen, ami a zalai szőlőtermesztő és kertészeti táj központja. Ez egyben kötelességükké is teszi, hogy ilyen módon is emléket állítsanak az elődök munkájának.

A borok nagy részét Pampetrics György és fia, Milán válogatta borkereskedésükből. Benyomásainkat megerősítve elmondták, hogy mintegy 200 féle bort kóstolhattunk. A fajtaválaszték hasonló volt a múlt évihez, de mégis teljesen más, mert közben volt egy kiváló évjárat, aminek borai már többségében készen vannak, így itt először lehet őket kóstolni ilyen nagy választékban.

Bakonyi Károly nemesítései közül a Cserszegi fűszeres, Nektár, Pátria, Valentin, Magyar rizling, Rozália, Messiás, Bendegúz, Szenátor és az Éden szerepelt. Több termelőtől is volt a Bakonyi Károly és dr. Kocsis László által közösen létrehozott Turul szőlő borából. Az idén is meg lehetett kóstolni dr. Kocsis László Albacab szőlőjéből készült bort. Más magyar nemesítők szőlői közül Irsai Olivér, Jázmin, Ezerfürtű, Generosa, Kabar, Zenit, Zeus, Zengő, Vulcanus, Rózsakő, Karát, Néró, Turán, Rubintos került terítékre. Az ősi magyar fajták közül Csomorika, Ezerjó, Szerémi zöld, Mézes, Pintes, Budai zöld, Kéknyelű, Kövidinka, Leányka, Királyleányka, Arany sárfehér, Juhfark, Hárslevelű, Csókaszőlő borát kínálták. Az elmagyarosodott szőlők közül Olaszrizling, Kövérszőlő, Sárga muskotály, Kadarka, a bevett idegen fajták közül pedig Cirfandli, Mustos fehér, Fehér furmint, Fekete leányka, Kékoportó, Kékfrankos, Fekete járdovány, Bakator szerepelt a választékban, és persze az idén is volt Othello.

 

A borászatok közül a személyesen is megjelent pincészeteken túl több más mellett a Frittmann, Feind, Szeremley, Figula, Jásdi, Gál, Papp, Romsics Bence, Decsics, Taschner, Nyakas, Szládovics, Walter Gyula, Tolna-Borház, Duzsi Tamás, miklóscsabi, Németh Borház, Szentesi Pince, Maurer, Pintes, Gere Attila, St. Ilona, Bussay, Szatmári, Folly, Istvándy, Kuti, Lisicza, Nyilas, Hétszőlő, Thummerer, Wunderlich, Balla Géza, Gedeon, Kreinbacher, Borbély, Tornai, Babits, Sauska, MÁD, Árvay, Disznókő, Mészáros Pál, Polgár, Ráspi, Gere Tamás, Bock, Lelovits, Vylyan, Heimann, Málik Zoltán, Szentesi József, Egri Korona, Szecskő, Laposa, Eszterbauer pincészet borait lehetett kóstolgatni.

A borok kóstolását az idén is előadások, kulturális műsorok egészítették ki. A közel kétszáz érdeklődő többsége persze inkább a kóstolási sor végigjárására tett kísérletet. Persze nem teljes eredménnyel. A legaktívabb vendég saját későbbi bevallása szerint közel 70 borig jutott az esti zárásig.

(Forrás: www.keszthely.hu)
További hírek
2016.02.16
2016.01.22
Aktuális programok
Egynapos programok
Többnapos programok

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player