Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hajmáskéri Tüzérlaktanya

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hajmáskéri Tüzérlaktanya

Korának legnagyobb tüzérségi laktanyája található a Balatontól légvonalban mindössze 14 kilométerre fekvő Hajmáskéren. Az impozáns épületegyüttes már az 1989-es rendszerváltást követő orosz csapatok kivonása óta áll elhagyatottan, pusztulófélben.

A katonai komplexumot Kondor Márton és Feledi József tervezték a Monarchia megbízására. Három éves építkezés után végül 1911-ben adták át. Valóságos kis autonóm városkaként működött saját víztoronnyal, iskolával, kórházzal, templommal, lovardával, hűtőházzal, vágóhíddal, szennyvíztisztító teleppel, műhellyel, lőszerraktárral, valamint színházzal, hogy Közép-Európa legnagyobb lőterét ne is említsük.


Egykor még egy park és egy mesterséges tavacska is díszítette az 5065 hektárnyi területet a parancsnoksági épülettől északra. Az első világháború után egy hadifogoly tábort is kialakítottak itt, ahol több ezer orosz, olasz és szerb katona raboskodott. Ebben a táborban a foglyok saját valutával kereskedhettek, mely elkobzott javaik alapján járt nekik hozzávetőleges “vagyonfelmérés” után. 1944-ben a nácik kezére került, akik kisebb infrastrukturális átalakításokat eszközöltek.


A második világháborút követően az épületek állaga jelentősen leromlott, többüket életveszélyes állapotuk miatt le is kellett bontani. Az orosz katonák 1990-es kivonulásukkal vittek mindent, ami mozdítható. Azóta sokszor cserélt gazdát és időről időre mindig felüti a fejét egy újabb gondolat a hasznosítását illetően, ám jelentős előrelépés ez idáig nem történt.


Fotók: szallas.hu
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ranolder-kastély, Csopak

A festői kúriát 1861-ben Ranolder János veszprémi püspök megbízására építették Szentirmay József tervei ala
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyös
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

A Balaton-felvidéken rengeteg falu néptelenedett, majd később pusztult el a 16. században, a törökökkel vív
Elolvasom