Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

A déli part domborzati szempontból jóval szelídebb adottságokkal bír északi szomszédjánál, ám ennek óriási előnye, hogy a túlpart jól ismert, ikonikus formái innét elevenednek meg a legkivehetőbben. A csodás panoráma kilátásáról híres Walko-kilátó pedig nem véletlenül tartozik Fonyód legkedveltebb látnivalói közé.

A kilátót Walko Lajos (1880-1954) egykori pénz- és kereskedelemügyi- illetve külügyminiszter építtette 1916-ban mészkőből a fonyódi Sipos-hegy lábánál. A József utca legendásan gyönyörű szerpentinjén érhetjük el a magaslatot, ahonnét a másik oldal jellegzetes tanúhegyeivel nézhetünk farkasszemet. A középen díszelgő dombormű, melyről a város címere köszön vissza, Benedek György szobrászművész keze munkáját dicséri.


2019-ben esett át teljes megújuláson. Korábban – életkoránál fogva – már kissé meg volt dőlve és egyes díszelemei is letöredeztek róla (az egyiket például a kilátó alatt futó 7-es főút mellől halászták elő). A beavatkozás elodázhatatlanná vált.


Az életveszélyes helyzet miatt az önkormányzat először az építmény teljes lebontását eszközölte. Ezután pedig pályázati források híján a saját költségvetéséből finanszírozta a mintegy 18 milliós fejlesztést, amely során a kilátó nem csak új külsőt kapott, de, ami a legfontosabb, hogy statikailag is biztonságossá vált.


Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római kori erőd, Fenékpuszta

A Keszthely külterületén található Valcum Castrum erőd romjai jelentős régészeti relevanciával bírnak orszá
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Harangláb, Kisörspuszta

Kisörspuszta közigazgatásilag Salföld, illetve Ábrahámhegy részét képezi. Nagyon finomszemű kvarchomokja, a
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Herendi templomrom, Szentjakabfa

A név kissé csalóka, ugyanis nem a porcelánjáról elhíresült településről van szó. A Balaton-felvidéki Niveg
Elolvasom