Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

A déli part domborzati szempontból jóval szelídebb adottságokkal bír északi szomszédjánál, ám ennek óriási előnye, hogy a túlpart jól ismert, ikonikus formái innét elevenednek meg a legkivehetőbben. A csodás panoráma kilátásáról híres Walko-kilátó pedig nem véletlenül tartozik Fonyód legkedveltebb látnivalói közé.

A kilátót Walko Lajos (1880-1954) egykori pénz- és kereskedelemügyi- illetve külügyminiszter építtette 1916-ban mészkőből a fonyódi Sipos-hegy lábánál. A József utca legendásan gyönyörű szerpentinjén érhetjük el a magaslatot, ahonnét a másik oldal jellegzetes tanúhegyeivel nézhetünk farkasszemet. A középen díszelgő dombormű, melyről a város címere köszön vissza, Benedek György szobrászművész keze munkáját dicséri.


2019-ben esett át teljes megújuláson. Korábban – életkoránál fogva – már kissé meg volt dőlve és egyes díszelemei is letöredeztek róla (az egyiket például a kilátó alatt futó 7-es főút mellől halászták elő). A beavatkozás elodázhatatlanná vált.


Az életveszélyes helyzet miatt az önkormányzat először az építmény teljes lebontását eszközölte. Ezután pedig pályázati források híján a saját költségvetéséből finanszírozta a mintegy 18 milliós fejlesztést, amely során a kilátó nem csak új külsőt kapott, de, ami a legfontosabb, hogy statikailag is biztonságossá vált.


Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom