Hogyan kell beállítani a kardántengelyt?

Hogyan kell beállítani a kardántengelyt?

A kardán a legfontosabb alkatrészek közé tartozik minden egyes jármű esetében. A meghajtási rendszer egyik nélkülözhetetlen eleme, aminek kiemelt szerepe van az erő továbbításában és a kerekek forgatásában. Ha valami probléma adódik vele, meghibásodik, azt azonnal érezni fogjuk vezetés közben.

Ne induljunk neki a megtervezett szabadidős túránknak sem, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy e kérdésben minden rendben van!

A kardán meghibásodásai

A kardanjavitas.hu kardántengely beállításban is tud segíteni, de melyek azok a jelek, amelyekre mindenképpen figyelni kell? Ugyan elsőkerék meghajtású járművek esetében előfordulhat, hogy semmilyen problémával nem fogunk találkozni, de a legtöbb kisteherautó és személygépjármű még mindig hátsókerék meghajtású, így a kardánnak is kiemelt szerepe van. 

A SyncWell Kreatív Kft. munkatársai segíteni tudnak személyautók, teherautók, SUV-k, haszongépjárművek, kamionok, autóbuszok, trolik, villamosok, vasút járművek, munkagépek, targoncák, de még hajók kardántengelyének a javításában is.

Ha ezzel az alkatrésszel valami probléma van, azonnal érzékelni fogjuk, efelől kétségünk se legyen. Idővel káros rezgéseket fogunk érezni, amelyek ráadásul még a kardánkeresztek tűgörgős csapágyait is tönktretehetik. Folyamatos kihajláshoz vezethet, ami egyenes utat jelent az anyagfáradáshoz, ami szélsőséges esetben még a tengely törését is okozhatja. 

Ehhez nagyon sok időnek kell eltelnie, és csak nagyon ritkán fordul elő, de a nagy figyelmetlenségnek és a javítás halogatásának ez is lehet az eredménye. Ez súlyos biztonsági kockázatot jelent, mivel még balesethez is vezethet. Ha a jármű vezetése során valami furcsaságot érzünk, akkor minél hamarabb meg kell látogatni egy profi szakembert. Ha vezetés közben mozgást, rázást, kattogást, remegést vagy csattogást érzünk középen alulról, akkor egyből a kardántengely problémájára lehet gyanakodni.

A kardántengely felépítése

A kardán az egyik legfontosabb alkatrész a jármű meghajtásában. Ez egy mechanikus, forgatónyomatékot átvivő eszköz, ami a forgó elemeket hivatott összekötni. Lehetséges vele egymással szöget bezáró alkatrészeket is egymáshoz csatlakoztatni, mivel nem merev. A mai kardántengelyek két végpontja közötti távolság is változhat menet közben, ezért is szokás a rendszerbe beépíteni egy úgynevezett csúszóperselyt, hogy a tengelyek egymásba csúszásával lehetséges legyen a tengelyirányú elmozdulás is.

Hogyan történik a javítás, karbantartás?

A folyamat nagyon egyszerű, de fontos, hogy a kardántengely centírozását probléma esetén mindenképpen el kell végezni, hogy az ne vezessen még súlyosabb meghibásodáshoz és nagyobb költségekhez. Az első lépés mindig a kapcsolatfelvétel a szakemberekkel, ahol részletesen leírjuk a problémát és a körülményeket. Ha ez megtörtént, akkor egy futár érkezik majd a meghibásodott kardántengelyért. A bevizsgálás után kapunk egy árajánlatot és javítási időt, amit ha elfogadunk, azonnal elkezdődik a művelet. Utána futár hozza vissza a kész kardántengelyt.

Kapcsolódó

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom

Hogy néz ki egy jó szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás? 

Egy jó szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás épp azt tudja nyújtani számunkra, amire szükségünk van,
Elolvasom