Keszthelyi programok a Kulturális Örökség Napjai alkalmából

A gyermekek legóból építhetnek római erődöt, a látogatók díjmentesen tekinthetik meg a Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben című kiállítást Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban, az Amazon Házban pedig az elmúlt évszázadok utazástörténetét mutatják be a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó rendezvénysorozaton.

 

A Balatoni Múzeumban szombaton Klinger László régész, vasárnap pedig Havasi Bálint múzeumigazgató tart tárlatvezetést az elmúlt tíz év kutatási anyagát bemutató kiállításon. A régészeti leletanyag mellett a 4. századi római erőd területén feltárt épületekről készült rekonstrukciós rajzok is láthatók – ismertette Klinger László régész. Havasi Bálint régész elmondta: maketteken és 3D-s animációkon is bemutatják, hogy nézett ki az egykori római erőd, és miként lehetne Keszthely-Fenékpuszta területén egy régészeti parkot kialakítani. A kiállításon látható makettek és a 3D-s látványtervek alapján szombaton a gyermekek legóból építhetik fel a római erődöt, vagy annak épületeit – fűzte hozzá.

Vasárnap 17 órakor a Keszthelyi Városvédő Egyesület előadásai hangzanak el a keszthelyi múzeumban. Az első blokkban a vízgazdálkodás, ezen belül a Balaton-parti város történeti földrajza, forrásainak, egykori közkútjainak története lesz a központi téma. Az est második felében a közösségi terek – köztük az Erzsébet liget, valamint a Helikon liget – fejlesztési lehetőségeit vitatják meg – fejtette ki Havasi Bálint.

Várszegi Kata marketing menedzser az Amazon Ház Látogatóközpont programjairól elmondta: szombaton A vén Amazon-szálloda a régi jó idők e kedves mulató tanyája című programra várják az előzetesen regisztrált látogatókat. A vendégek ez alkalommal a lezárt épületrészekbe is beléphetnek, az egykori uradalmi fogadóként, majd szállodaként működő épület földszintjén és emeletén pedig az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét bemutató interaktív kiállítást tekinthetik meg.

 

Forrás: mti   Fotó: kirandulastippek.hu

Kapcsolódó

Jazzfiesta és júliusi programdömping Balatongyörökön

A Györöki Jazzfiesta mellett események egész tárházával várja a település a kedves érdeklődőket. A részlete
Elolvasom

Heti programajánlónk 28. hét

Koncertek és jazz hete lesz ez a Balatonon, de az igazi nyári strandos programok közül is lehet szép számma
Elolvasom

Családi delikát nyílik Szigligeten!

Vincze Peti és édesanyja, Marcsi a balatoni vendéglátás híres anya-fia párosa, most úgy gondolták, betölten
Elolvasom