Olvasók szavazták meg a legszebb őszi helyeket

Olvasók szavazták meg a legszebb őszi helyeket

A veol.hu nemrég azt a kérdést tette fel olvasóinak, mit tartanak a legszebb, őszi helynek Veszprém megyében. A lista elején persze két balatoni tájegység végzett.

 

A legtöbben, negyvennégy százalékuk a magyar Toszkánát, a Káli-medencét tartotta a legszebbnek, ami Zánkánál kezdődik és Balatonrendes illetve Ábrahámhegy közelében az Orsi-hegy határolja.

A szél évmilliók alatti munkájának állítanak emléket a kőtengerek, ami Kővágóörs, Szentbékkálla, Salföld, s Kisörs térségében figyelhetők meg. A hatalmas, a szél által lecsiszolt kövek egyedülálló látványt nyújtanak.

 

A második helyre a Tihanyi-félsziget érkezett. A balatoni félszigeten lévő község különlegessége minden ide érkezőt rabul ejt. Sok legenda kötődik hozzá, ezek közül a visszhangról szóló a leghíresebb. Ezért is érdekes, hogy neve eredete valószínűleg a szláv csend („tiho”) szóban keresendő.

 

Kicsit lemaradva, tizenhárom százalékkal harmadik lett a Kőris-hegy. A Bakony legmagasabb hegye a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található. Az Országos Kéktúra útvonala érinti a csúcsát.

 

Negyedik helyen az Ajka mellett található Csingervölgy végzett. Régebben számos bánya működött a völgyben, az 1960-as években ezért is hozták itt létre a bányászati múzeumot, ahol megismerhetjük az iparág magyarországi történelmét. A kíváncsibbak egy látogatásra kialakított tárnába is bemehetnek, hogy saját bőrükön tapasztalják meg, milyen körülmények között dolgoztak a föld alatt. Ma már inkább a természet közelségére vágyó kirándulók, turisták látogatják a festői szépségű völgyet. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen forrásokra, barlangokra és erdei pihenőhelyekre bukkanhatunk itt.

 

A szavazás eredménye:

 

 

Forrás és fotó: veol.hu

Nyitókép: badacsony.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Camino Benedictus: Nagyvázsony – Városlőd

Az előző héten a Szent Jakab zarándokút első szakaszán barangoltunk, de utunk még négy napig folytatódott,
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Camino Benedictus: Tihany-Nagyvázsony

Mivel idén a nyaralási opciók némileg korlátozódtak és a karantén meg a rengeteg eső után az ember már vágy
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bujdosók lépcsője, Badacsony

A Badacsony nyugati oldalában, a Kuruc-körút és az Országos Kéktúra kereszteződésénél fut fel a hegyre a ba
Elolvasom