5+1 festői kisvasút a Balaton környékén

5+1 festői kisvasút a Balaton környékén

Végre elérkezett a családi kirándulások és a kalandos randik ideje a szabadban. Ilyenkor nincs vérpezsdítőbb időtöltés, mint egy kis kiruccanás az újjáéledő természetbe. Ennek pedig egy különleges módja lehet a kisvasutazás, pláne, ha az adott sínpályán a Balaton környékének rejtett, buja tájaival is megismerkedhetünk.

1. Balatonfenyvesi Kisvasút

A Nagyberek varázslatos világán zakatol keresztül a déli part talán legemblematikusabb kisvasútja balatonfenyvesi origóval és egész évben működő menetrenddel. A somogyszentpáli vagy csisztafürdői állomások felé ívelő útvonalak során többek között a berek gyönyörű, nádi atmoszférája tárul fel előttünk, így ritka vízimadarakat vagy akár zárkózottabb életmódot folytató emlősöket is megfigyelhetünk egy kis szerencsével.

Fotó: vjm.hu

2. Cuha-völgy

Sokszor illették már a “Magyarország legszebb vasútvonala” titulussal a Zirc és Vinye között haladó (onnan pedig Győr felé tovább közlekedő) vasúti szakaszt, amely régóta a Bakony legközkedveltebb úti célja, ha egy könnyed családi kirándulásról van szó. A Cuha patak árnyas völgye ugyanis a Vinyétől Porva-Csesznek állomásig tartó 4,8 kilométeres hosszával éppen ideális választás lehet azoknak, akik kisgyerekkel adnák egy kis erdei, vízi átkelőkkel tarkított sétára a fejüket.

Fotó: zirc.hu

3. Mesztegnyői Erdei Kisvasút

Csupán harminc kilométerre nyúlik el a Balaton déli partjától a Mesztegnyői Erdei Kisvasút mintegy nyolc kilométeres szakasza, amely útja során természetvédelmi tájakat, halastavakat és patakokat is érint. A legnevezetesebb terület a vonalon a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet, amelynek lápjai olyan ritka növénytársulásoknak adnak otthont, mint például a homoki gyepek.

Fotó: Mesztegnyői Erdei Kisvasút

4. Csömödéri Erdei Kisvasút

Lenti és Kistolmács közt halad a Csömödéri Erdei Kisvasút vonala egy csaknem 32 kilométeres pályán, amely tulajdonképpen a térség kirándulóhelyeit kapcsolja össze. A kisvasút május elejétől szeptember végéig áll az érdeklődők rendelkezésére. Az izgalmas úton olyan látnivalók mellett suhanhatunk el, mint a lenti vár romjai, az Andrássy-Szapáry kastély vagy a Budafai arborétum. A vagonokat egy Ábel névre keresztelt mozdony húzza, amelyet 1955-ben gyártottak. A szerelvényeken kerékpárok szállítására is adott a lehetőség.

5. Balatonalmádi-Tapolca vonal

Több, mint az északi part háromnegyedét fedi le az Almádi és Tapolca között közlekedő vasútvonal, amelynek során a Balaton-felvidék legismertebb tájai köszönnek vissza az ablakon keresztül. A Tihanyi-félsziget, a legendás tanúhegyek és a Káli-medence egyaránt keresztezik az utunkat, ha esetleg erre vinne a másik oldalon a magyar tenger hosszasan elnyúló, ringó víztömegének szinte hipnotikus látványával.

Fotó: MTI

+1. Veszprémi Gyermekvasút (R.I.P.)

A Királynék városának már szintén megszűnt, de legendás vidámparkjával egy napon, 1961 május elsején nyílt meg a gyermekvasút is, amely pontosan tíz évig szolgálhatott a megyeszékhely lurkóinak örömére. 1971-ben a források elapadása miatt zárták be. Azóta többször felvetődött újranyitásának gondolata, ám ez mind ez idáig még várat magára. A viszonylag rövid vonal áthaladt egy 200 méteres alagúton is, melyet néha ma is megnyitnak a turisták számára.

Fotó: Veszprémvölgyi kisvonat 2.0 / Facebook

Fotó: Balatonfenyves Gazdasági Vasút / Facebook

Kapcsolódó

A mancsok is a hullámok közé csapnak – Interjú a Dog Go csapatával

A hardcore kutyásoknak télen sincs szünnap, de azért talán nem túlzás kijelenteni, hogy az igazán mozgalmas
Elolvasom

A csokoládé tökéletes ajándék minden alkalomra!

Kevés olyan ember van, aki ne szeretné a csokoládét, amelyet sokan a boldogság forrásának is tartanak, ráad
Elolvasom

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom